Siguranța Alimentară

Actualmente în Uniunea Europeană guvernează “principiul precauției” – în conformitate cu acest principiu, este posibil să se retragă un produs de pe piață în cazul în care există un risc care ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea umană, chiar dacă nu există date științifice suficiente pe care să se bazeze o evaluare completă a riscului, pe când în SUA nu poți invoca acest principiu pentru interzicerea unor substanțe, ci trebuie să demonstrezi  că acestea sunt dăunătoare ca să le poți exclude.

Reglementările europene privind siguranța alimentară – inclusiv restricțiile asupra organismelor modificate genetic (OMG-uri), pesticide, carne de vită tratată cu hormoni de creștere –  sunt vizate de grupurile de afaceri în vederea eliminării prin intermediul TTIP. Producătorii de produse alimentare din SUA nu trebuie să îndeplinească aceleași standarde de bunăstare a animalelor sau de protecție a mediului ca și omologii lor europeni, și au căutat mult timp o soluție pentru a elimina controalele UE, care le limitează vânzarea produselor pe piețele europene. Aceștia au identificat sistemul UE de control cu privire la utilizarea pesticidelor ca unul din primele seturi de standarde care urmează să fie declasate în urma semnării TTIP.

Aproximativ 80% din toate alimentele procesate vândute în supermarket-uri din SUA în prezent conțin ingrediente modificate genetic.  În schimb, ca urmare a rezistenței puternice a populației, practic produsele alimentare modificate genetic nu se  vând  în supermarket-urile europene, și orice aliment care include ingrediente modificate genetic trebuie să fie etichetat în mod clar ca atare.

Mecanismele de controlul ale UE asupra substanțelor perturbatoare ale sistemului endocrin (produse chimice cunoscute pentru interferența cu sistemul hormonal uman) stabilesc nivelul maxim admis de contaminare la un nivel care ar bloca 40% din totalul exporturilor de produse alimentare din SUA către Europa.

Peste 90% din carnea de vită din SUA este produsă cu utilizarea de hormoni de creștere pentru bovine care au legătură cu cancerul la om, și restricțiile UE privind importul de astfel de carne de vită sunt în vigoare încă din 1988. Guvernul SUA a solicitat deja ridicarea acestor restricții la Organizația Mondială a Comerțului, și grupuri de afaceri solicită eliminarea acestor restricții prin acordul TTIP calificându-le drept bariere “inutile” în calea comerțului.

Producătorii americani de carne de pui și curcan prelucrează carcasele de pasăre, de regulă cu clor, înainte de a le vinde consumatorilor – un proces care a fost interzis în UE încă din 1997.

Comisia a ridicat deja interdicția de la nivel european asupra importurilor de porci vii și de carne de vită pulverizate cu acid lactic din SUA, în ciuda aversiunii unui număr de state membre ale UE și prin ratificarea TTIP toate cele expuse mai sus ar putea fi permise și în UE.